De strategieën die van belang zijn voor begrijpend lezen, moeten expliciet worden onderwezen. Voor een goede instructie door de leerkracht betekent dat het volgende:
Een goede methode voor begrijpend lezen is vanzelfsprekend een krachtig hulpmiddel. Mede in het licht van het bovenstaande menen wij dat een goede methode de volgende karakteristieken heeft:
Verder lezen:
Vernooy, K. (2007). Effectief leesonderwijs nader bekeken. Utrecht: PO Raad Projectbureau Kwaliteit.
Stoeldraaijer, J., & Förrer, M. (2008). Effectiever en efficiënter werken aan begrijpend lezen. Den Haag: School aan Zet.
Praktijkvoorbeelden
Enschedees Leesverbeterplan
De aanpak op de Enschedese basisscholen is een voorbeeld van het verbeteren van taal- en leesresultaten. Uit het Enschedese leesverbeterplan blijkt dat kinderen op het gebied van lezen met sprongen vooruit gaan.
In Enschede vindt een leesrevolutie plaats. Zo’n tienduizend kinderen op 45 scholen nemen deel aan een leesverbeterplan. Niet alleen risicoleerlingen, maar alle leerlingen werken aan betere leesresultaten.
Lees verder
Nieuwsbegrip op Basisschool Drakensteyn in Enschede
Basisschool Drakensteyn uit Enschede gebruikte tot een jaar geleden een methode voor begrijpend lezen, waarover eigenlijk niemand tevreden was. Zowel leerkrachten als leerlingen vonden de methode vreselijk saai en ingewikkeld. Afgelopen zomer is de school, na een proefperiode van een halfjaar, overgestapt op een ander programma: Nieuwsbegrip. De resultaten schieten omhoog en de leerlingen vinden lezen weer leuk!